Sissarit Habitaressa 2023

Aloitimme Sissareiden sisustusneuvonta-palvelun vuosia sitten ja siellä sitä jälleen ollaan! Sissarit ry on meille jäsenille, tekijöille, sisustussuunnittelua tekeville harrastus. Yhdistyksen idea ja toiminta on sisustustyötä ylläpitävä harrastus. Osa meistä tekee päätoimisena yrittäjänä sisustustöitä, osa on alan yrityksissä töissä, mutta yhä useampi meistä tekee sisustussuunnitteluaomaksi ilokseen tai toisen työn ohessa, kuten allekirjoittanut nykyään. Kaikilla meillä sissareilla on sisustusalan ammatillinen koulutus ja pitkiäkin työvuosia takana.

Tällä alalla on päivitettävä koko ajan omiaa osaamista ja tietotaitojamme.

Koska itse olen taipumukseltani vähän tällainen äänitorvi, olen nostanut aiemminkin näitä alan erheitä esille. Erheet ovat seikkoja, joita haluamme myös messuilla avata tai vääriä käsityksiä ajaa alas. Haluamme kohdata (potentiaalin?) asiakkaamme ja antaa jokaisen löytää oma itselle sopiva sisustussuunnittelijansa.

Paljonko suunnittelu maksaa?

Yleinen erhe sisustussuunnittelijan palkkaamisesta on, että suunnittelutyö tehdään vain tuosta vaan sormia napsauttamalla ja kynttilöitä sytyttämällä. Toinen luulo on, että se vaatii lottovoiton? Nounou.

Tuntihintamme vaihtelevat, niin kuin jokaisessa palvelualan työssä. Ne vaihtelevat monesta syystä: mm. alueellisista eroista: etelä-Suomessa hinnat ovat jonkun verran korkeammat, tekijöitä on enemmän kuin muualla Suomessa. Tapahtuuko suunnittelu nopeasti vai hitaasti? Tuntimääre ei kuitenkaan ole merkitsevä, vaan arvo, jonka asiakas kokee saavansa sisustussuunnittelijan työn osuudesta. Alalalle on kyllä suositukset tuntiarvioista. Karkea arvio vuosien kokemukseni myötä on, että suunnittelutyön osuus on n.8-10% usein hankintojen hinnasta. Korkeintaan? Ei edes sitä. Se ei ole kuitenkaan mikään kaava, vaan ainoastaan kertoo vähän suuntaa, mitä tavoitellaan. Ettei oltaisi ihan pellossa, vaan tiedetään ollaanko etsimässä halpoja tuoleja vai panostetaanko laatuun. Olemassa olevien kalusteiden huomioiminen ja niiden yhteen sovittaminen on aina ekologinen vaihtoehto. Se on myös tietyllä tavalla aikaa vievempää kuin alusta saakka palapelin rakentaminen. Se on silti järkevää ja ekologista.

Kokonaisuutta ajatellen, suunnittelun hinta on aina asiakkaan etu: pieni osuus siitä, että projektin lopputulos on onnistunut. Aika monelta pähkäilyltä säästyt, koska alaan perehtynyt tekee sinulle ehdotukset, jotka perustuvat ammattitaitoon, ei pelkkään mielipiteeseen.

Miksi palkata sisustussuunnittelija?

Suunnittelijan työ alkaa jo projektiin perehtymisestä. Miksi sitten kannattaa palkata sisustukseen ammatillisesti perehtynyt tekijä, kun yritykset tarjoavat suunnittelua ilmaiseksi? Älähän hämäänny, mikään ei ole ilmaista! Kaikkiin tuotehintoihin ON upotettu suunnittelunkin osuus yritysten tuotteiden hinnoittelussa. 

Suosimmeko vain tiettyjä tahoja?

Me itsenäiset suunnittelijat emme ole sidottuja mihinkään yhteen yritykseen. Meillä on paljon hyviä yhteyksiä yrityksiin, joista on asiakkaalle hyötyä, mm. Sissareiden yrityskumppanit ovat tuttuja tahoja, joiden tuotteista pyrimme olemaan koko ajan ajan tasalla. Käymme koulutuksissa ja tutustumme uutuuksiin. Meidän tulee tietää ”missä mennään”.

Sisustusprojektissa on tiedettävä hyvät ja luotettavat tahot, ne kaikki yhteydet, tavrantoimittajat ja alihankkijat, jotka projektiin liittyvät. Jos tahoja ei tunne ennestään, heidän toimintaan on tutustuttava. Se kuuluu suunnittelijan työhön, lue: työtunteihin. Meille on avainasia toimia luotettavien tekijätahojen kanssa. On tiedettävä mistä tuotteet saapuvat, keneltä tilaamme ja kenen kanssa työskentelemme.  

Sisustusvartit messuilla

Sissareiden sisustusvarteista on tullut jo kysytty kohtaamistuokio, jossa saamme autettua kuluttajaa pienissä sisustushaasteissa, vartin verran, sananmukaisesti. Messuilla palvelemme kävijöitä veloituksetta. Se ei ole meille tuottavaa työtä, haluamme silti siellä palvella. Messuilu on sekä itsemme ja että yhdistyksen puolesta markkinointityötä.

Messuilla on mukava luoda uusia kontakteja ja vahvistaa verkostojen ylläpitämistä.

Messuilla sinulla on hyvä tilaisuus tulla tutustumaan sissareihin, ihan vaikka vain henkilöinä. Kemioiden pitää synkata, jotta sisustusprojektisi on sujuvaa molempien osapuolten kannalta. Vähän kuin hyvä ihmissuhde.

Www-sivuiltamme referensseistä saat nuuskittua mitä kukakin on tehnyt, mutta tiedätkö mitä? Ei meiltä ole kaikki tehdyt työt ole esillä. Vain osa on ja vain osalla tekijöistä on kuvat valmistuneista kohteista. Kaikista tehdyistä töistä ei saa lopullisia kuvia.

Päättääkö suunnittelija kaiken?

Meitä on joka lähtöön. Minä ainakin haluan toimia suunnittelijan asiakkaalle kuin sisustus-PT. Interior personal trainer ennemminkin, joka ohjaa sinua sisustuksessasi oikeaan suuntaan ja neuvoo hyvät yhteydet. Tekee hyvät suunnitelmat, joista näet mihin suuntaan ollaan menossa. 

Aika monelle asiakkaalle riittää suunnitelma, josta haluaa jatkaa itse omin päin eteenpäin. Se sopii hyvin myös. Toiset sensijaan tarvtisevat tai haluavat suunnittelijalta avaimet käteen -projektin. Silloin hinta suunnittelusta on myös täysin eri.

Minun tapani toimia suunnittelijana?

Itse annan suunnittelijan kuulemma ”hyvin asiakkaalle tilaa”. Kyllä, näin on. En halua päsmätä, en minä asu asiakkaani kodissa! Teen suunnitelmani kuunneltuani tarkasti asiakkaan mieltymykset ja toiveet tyylistä. Kartoitan mitä olemassa olevia kalusteita halutaan käyttää. Yksi tärkein tieto on budjetin tietäminen. Kuuntelen speciaalejakin toiveita. Tehtävänäni on ohjata asiakasta ammatillisin perustein, ei pelkän mielipiteeseen perustuen. Mielipiteet saa ilmaiseksi naapuriltakin. Jos asiakkaalta meinaa lähteä mopo käsistä tai järkevä toiminnallisuus, esteettisyys tai harmoniat ovat menossa metsään, on suunnittelijan tehtävä ohjata oikeaan suuntaan.

Mutta: lopulliset valinnat tekee aina asiakas.

Mistä tietää mikä on suunnittelijan tyyli?

Meiltä kysytään usein omasta tyylistämme. Meillä voi olla vaikka millainen oma koti, mutta asiakkaan mieltymykset ovat tärkeintä. Asukkaan oman näköisyys ja -oloisuus ovat aina pääosassa. Näin tehdään persoonallisia ratkaisuja. 

Suosittelen asiakkailleni, tai kenelle tahansa, aina ajattomuutta ja viihtyisää, omaleimaista persoonallisuutta, jossa asiakas itse viihtyy. Kannustan valintaehdotuksissani myös aina pitkäikäisyyteen.

Tulehan käymään HABITARESSA!

Me Sissarit löydymme osastolta 7r132 FOLK-lavan välittömästä läheisyydestä. HABITARE Perjantaina 15.9. kello 18-20 on Habitaressa on myös ostosten ilta, jolloin Sissareidenkin osastolla on HABI HOUR -tarjous. Ai millainen? Tulehan käymään! Se selviää siellä ; )

Shopping Night ja Darude perjantaina 15.9.

Perjantai-illan aikana Folk-hallissa on luvassa Habitare Shopping Night – etuja ja messutarjouksia Daruden tahtiin. Darude esiintyy Genelec Loungessa perjantaina 15.9. klo 18.00–19.00.

Törmätään messuilla :)!
Löydyn myös täältä: https://sissarit.fi/riitta-bergman/

Riitta

Sisustajana arvostan järkevää ajattomuutta ja varmaa tyylikkyyttä, jossa saa näkyä persoonallisuus. Kodin sisustuksessa olellisinta on asukkaan oma maku ja omat mieltymykset. Yritysten sisustuksissa sen sijaan kiinnostavuus luodaan erottuvuudella. Brändi ja yritysilme on ratkaiseva johtolanka. Suunnittelijana tehtäväni on luoda kokonaisuus, jossa sisustus on mittasuhteiltaan ja yhdistelmiltään toimiva, harmoninen ja joustavasti muokattavissa.

Tutustu myös näihin

Sissarit Habitaressa 2023

Aloitimme Sissareiden sisustusneuvonta-palvelun vuosia sitten ja siellä sitä jälleen ollaan! Sissarit ry on meille jäsenille, tekijöille, sisustussuunnittelua tekeville harrastus. Yhdistyksen

Lue Lisää

Kustomoidut sohvat

Sohva on todellinen suomalaisten lempikaluste. Ei meillä ole turhaan oma sohvaperunat -ohjelmakin. Oli kiinnostavaa tutustua kotimaiseen kalustevalmistajaan, joka tekee nimensä

Lue Lisää