1000588_727867760586650_1284005593_nOma koti kullan kallis- lehti 2/2014/ ilm. 28.2.2014 – Vinkit olohuoneen sisustamiseen
-vastaajana: Riitta Bergman, sisustussuunnittelija / Idyllicum Oy

Mitä vinkkejä sinulla olisi lapsiperheen olohuoneen sisustamiseen?
Lapsiperheen olohuone on jatkuvasti muuttuvassa elämän muutostilanteiden vaiheessa. Silloin kannattaa muistaa että olohuoneen ei kuulu olla liian pyhä paikka.

Olohuoneen on mahdollista olla viihtyisä ja huolella sisustettu, vaikka kodissa on pieniä lapsia. Elämän täytyy saada näkyä! Se ei silti ole synonyymi sille, että sotkuista kotia tarvitsee sietää. Kodin ”aarteet” voi suosiolla sijoittaa lasten ulottumattomiin, ylähyllyille tai vitriiniin, jos haluat välttyä liialta varjelulta. Tai ne voi pakata kokonaan pois, jos malttaa. Ottaa sitten esille, kun lapset kasvavat. Vähemmän on enemmän.

Viihtyisyyden puuttumisesta ei silti tarvitse kärsiä. Se ei toki tarkoita lapsiperheessä myöskään pelkkää askeettisuutta. Esillä kannattaa olla sellaisia tavaroita, jotka kestävät pientä tutkimista. Kyllä lapsia voi myös opettaa mihin saa koskea ja mihin ei, harjoiteltavaakin täytyy olla. Ja hei, lapsia voi kasvattaa korjaamaan omat tavaransa illan päätteeksi. Se on yksi osa leikkimistä.

Kun lapset ovat pieniä, niin en panostaisi suurissa hankinnoissa valtavasti hintaan esim. sohvien rungon ja rakenteen suhteen. Tekstiilien kannattaa sen sijaan olla pesun kestäviä. Laadukkaat tekstiilit kestävät kovaakin käsittelyä, niitä pitää pystyä pyyhkimään. Sitä pitäisin kriteerinä eri huonekalujen valinnassa muutenkin: valitse selkeitä helposti puhdistettavia pintoja, joita on helppo pitää puhtaana. Jos haluaa että verhot ovat aina kohdillaan, niin kannattaa valita laskosverhot pitkien verhojen sijaan.

Olohuoneessa olevien lipastojen laatikoiden ja kaappien sisällöt voi lapsiperhevaiheessa antaa elää tämän touhukkaan elämäntilanteen mukana: ”Pois aikuisten tylsät paperit ja tavarat!” Ne voi sijoittaa tässä elämän vaiheessa muualle, kokonaan pois olohuoneesta. Raivaa niille tilaa vaikka makuuhuoneesta.

Olisiko sinulla esimerkiksi siistejä ja helppoja ideoita lelujen säilyttämiseen?
Sisustamisessa ottaisin käyttöön oman maun mukaisia koreja ja laatikoita, joihin voi kerätä lasten tavaroita helposti, vaikka kiireessäkin. Hyllyjä, koreja ja laatikoita löytyy jokaiseen makuun. Valitse sellaisia, joista itse pidät, ja jotka sopivat oman perheenne tyyliin ja kotinne kokonaisuuteen. Säilytysratkaisut toimivat parhaimmillaan myös hyvinä sisustuselementteinä.

Miten luoda kodikas tunnelma suureen olohuoneeseen?
Suureen olohuoneeseen kannattaa ryhmitellä selkeitä omia kokonaisuuksia. Ruokailuryhmä on ruokailuryhmä, ja takkanurkka on takkanurkka. Niissä saa olla oma tunnelmansa. Niissä voi olla jopa eri värimaailma, kaunista on kuitenkin että kokonaisuus on hallittu.

Tekstiilit, verhot ja matot ovat ratkaisevassa asemassa suuressa tilassa, koska ne pehmentävät akustiikkaa. Kodikkuutta luodaan kontrasteilla: suuret huoneet sallivat suuria kalusteita. Se on ihana mahdollisuus! Valitse suuria mattoja ja näyttäviä valaisimia. Tee paljon useita kohdevalopisteitä, joilla voit säätää tilan tuntua. Suuri tila salli paljon ja antaa mahdollisuuden leikitellä suurilla kuoseilla ja vahvoilla väreillä. Ole rohkea! Kodikkuutta luodaan suuressa tilassa myös mm. isoilla taideteoksilla, tms. kuvapinnoilla.

Miten välttää pienessä tilassa sekava ja täyteen ahdettu ilme?
Sekavuutta aiheuttaa useimmiten liiallinen tavaran määrä. Tila voi olla vaikka kuinka pieni, ja siellä voi olla paljon tavaraa, mutta jos tavaroilla on paikkansa, niin sekavaa ilmettä ei synny. Turhat tavarat, ja sotkuisuus ovat hyvin usein syy sekavaan ilmeeseen. Turhat joutavat pois. Mistäkö luopuisit? Pyydä objektiivinen ystävä apuun. Karsi kovalla kädellä!

Suosi kokonaisuuksia ja tee kollaaseja. Taulut yhtenäisenä kokonaisuutena on yksi kokonaisuus. Älä ripottele pitkin asuntoa pikkusia yksityiskohtia. Värien yhteensopivuus korostuu myös pienessä tilassa: käytä rauhallisia vaaleasävyisiä värejä.

Silloin kun tila on vain tupattu liian täyteen, syntyy sekavuus ja ahtauden tunnelma. Suosi yksinkertaisia linjoja, mutkat ja krumeluurit sopivat väljemmille vesille, joissa ne pääsevät loistamaan. Pienessä tilassa oivat säilytysratkaisut ovat avainasemassa. Säilytä osaa tavaroista yksinkertaisesti katseilta piilossa: kaapeissa, laatikoissa.

Milloin mielestäsi kannattaa kaluste- ja sisustusvalinnoissa panostaa laatuun, milloin ostaa edullista? (Liittyykö tämä kysymys edelleen myös lapsiperhe -vaiheeseen? …Vai yleensä?)
Laatuun kannattaa periaatteessa panostaa aina, sanoisi joku. Mutta on varmasti elämäntilanteita, jolloin kalliimpi valinta ei ole välttämättä tarpeen.

Yksi selkeä vaihe on esim. silloin, kun nuorena on perustamassa omaa kotia, eikä ihan oikein vielä tiedä mitä haluaa. Silloin on turha tehdä kalliita hankintoja, joista ei kohta pidäkään enää.

Oma maku kehittyy vähitellen. Parhaiten oppii omaa makuaan tuntemaan joskus ”tyhjyydestäkin” jolloin oppii huomaamaan vähitellen mitä tarvitsee ja millainen tyyli onkin se mieluisin.

”Köyhän ei kannata ostaa halpaa”, sanotaan. Entä jos on pakko? Silloin voi olla edullisesti luova myös olemalla avoin kierrätys- ja tuunausratkaisuin, joka onkin nykyään onneksi hyvinkin suotavaa! Elämä tuo erilaisia elämäntilanteita eteen.. Silloin on vain osattava olla neuvokas, ja yrittää luovia edullisilla hankinnoilla. Kannattaa nauttia siitä kun saa tehdä kodistaan juuri niin oman näköisen kuin haluaa.

Laatuun kannattaa panostaa silloin, kun siihen on varaa, ja kun tietää mitä haluaa. Itsellensä voi hankkia sellaista laadukkuutta, mistä on valmis maksamaan. Jälkipolvi ei välttämättä pidä sinun valinnastasi, joten itselle mieluinen valinta enemmän kuin loistava panostus, josta on lupa nauttia täysillä.