Tukholma

Tukholman Design messut 2019

Terrakotta, ruskean sävyt, pastellit. Pyöreä, ovaali, kaaret
pehmeys. Sametti ja nahka. Marmori.
Siinä se on. Minun kiteytykseni tämän vuoden design-tuulista Tukholman sisustus-messuilta. 
  Tukholman Design viikon messut ovat kevään juttu meille sisustusintoisille. Siellä näyttäytyy missä mennään, mitkä värit, muodot ja tyyli ovat trendin harjalla.
Itse suhtaudun trendeihin ja niiden vaihteluun yhdellä tavalla: vapauttavasti. Ne on tärkeää tietää, mutta mitä enemmän tätä työtä tekee ja seuraa, nousee valintoihin ajattomuus. Ja niinhän trendien kiertokulussakin ajattomuuksia nousee välillä enemmän välillä vähemmän esille. Ammattitaitomme ylläpitoon kuuluu materiaalien ja värien yhdistelemisen taito. kerrostumien yhdisteleminen on myös sitä vaadittavaa taitoa jolla saadaan hyvää oloa ja tunnelmaa tiloihin.
 
On siis osattava tehdä valintoja. Sitä se elämä on muutenkin. Valintoja.
 
 
Minulle käy ainakin niin, arvostan yhä enemmän ajattomuutta. Nyt ajan henki ja valikoiman skaalan laajuus salliikin sen. 
Ehkä aiheutan pettymyksen, mutta etenkään kotien kalusteiden päivityksiä ei kyllä tehdä joka vuosi. Harvemmin suunnittelijankaan kotona. Ei edes joka viides vuosi. Eikä edes joka kymmenes. Noloa myöntää, mutta kyllä alan ammattilaisellakin saattaa olla omassa kodissaan kaksikymmentäkin vuotta samoja ratkaisuja. Se on oikeastaan suomalaisissa kodeissa kaluste- ja pintaratkaisuissa yllättävänkin tyypillistä. Jos kalusteiden ja materiaalien kunto vain kestää. Remonttiin ryhdytään vasta kun paikat hajoaa.  
Yhdistellään nyt siis vain rohkeasti uutta vanhojen valintojen joukkoon. Yhdistellään värejä ja luodaan kerroksellisuutta, joka pelaa. Nyt sisustuksessa saa olla rohkeutta, persoonaa ja eri näköisyyttä. Ei ole yhtä ainoaa linjausta.   
   
Nyt ei ole mitään yhtä ja ainoaa puumateriaali-valintaa, joka olisi ainoastaanIN tai että jokin olisi täysin out. Uutta kalustemateriaaleissa on nyt tumma puu, mutta sen rinnalla on yhtä lailla vaaleaa ja tammisen pehmeääkin sävyä. Mikään ei ole nyt täysin poissuljettua. No jaa, kirsikka ;).
Peilit ovat nyt kaarevia. Kalusteiden muotokieli on nyt pehmennettyä pyöreää, kaaria ja ovaaleja muotoja. Kovat neliskanttisuudet ovat korkeintaan pienemmissä kalusteissa hentoina rajauksina, kuten pienissä metallirunkoisissa sohvapöydissä. 
 
Rottinki. Se se on yksi oma suosikki ollut aina, on se sitten muotia tai ei. Nyt tätä rottinki-materiaalia näkyy paljon. Se on hyvä valinta. Rottinki kestää aikaa.
 
 
Värimaailmoina silkka mustavalkoisuus ja harmaa on nyt sellaisinaan väistynyt. Kokonaisuutta pehmennetään nyt pastellisin sävyin ja luonnosta saaduin materiaalein ja värimaailmoin. 
Heinät ja oksat ovat nyt parasta kukkasomisteissa. Luonnosta poimitut oksan karahkat, kaislat ja heinät (kyllä, juuri ne kovasti roskaavat!) ovat nyt parasta mitä kauniissa savisessa ruukussa voi olla. 
Käynti messuilla saa aina inspiroitumaan. 
ps. Terrakotta ja sen eri sävyt vie nyt voiton. Onko sinullajäänyt 90-luvun terrakotta-laatoitukset päivittämättä? Nyt voit huokaista. Tai siis minä voin. Suutarillahan ei välttämättä ole itsellään kenkiä.
Jepsis. Niin se vaan menee. 

Riitta

Sisustajana pidän siitä, että uskalletaan yhdistellä niin vanhaa kuin uutta.. Hyvä sisustus nojaa ajattomuuksiin, joihin on helppo yhdistää persoonallisuutta. Kodin sisustuksessa oleellisessa roolissa on asukkaan oma maku ja mielipide. Yrityksissä ratkaisevaa on yritysilme.

Suunnittelijana tehtäväni on luoda kokonaisuus niin, että sisustus on mittasuhteiltaan ja yhdistelmiltään toimiva, harmoninen ja joustavasti muokattavissa.

Tutustu myös näihin