asuntomessut, Kouvola

Asuntomessut 2019 Kouvolassa

Ensi vuoden Asuntomessut ovat Kouvolassa. Asuntomessut tuovat messukohdekaupunkeihin aina uutta virkeyttä ja säpinää. Pikkukaupungin hyvät puolet pääsevät messujen myötä esiin valtakunnan tasoisesti.


Kouvolalaisuus 
Kouvola on kaunis pikkukaupunki, josta vuonna 2007 tuli suurkunta. Nyt Kouvolassa on asukkaita noin 85 000. Kouvolaan liitettiin kuntauudistuksen myötä pieniä lähikuntia.
 Identiteettiin liittyy mielenkiintoinen ja kenties omakohtainen anekdootti. Aiemmin sijaitsevien pienempien maakuntien asujat sanoivat muualla liikkuessaan asuvansa Kouvolassa. Sen jälkeen kun Kouvola nielaisi nimiinsä nuo läheiset pikkukunnat, alkoi toisenlainen identiteetin nosto. Nyt on ylpeää mainita mistä pikkukunnasta on kotoisin. Hienoa! Miksipä sitä ei mainitsisi? 
Kaupungintalo.
Asuntomessujen teema on ensi vuonna Kouvolassa ”Kauniisti ikääntyvä”.
Ihana teema.
Erityisesti sen tähden, koska Kouvola on helppo kaupunki asua ja elää. Etäisyydet kaupungin laidalta toiselle ovat ihastuttavan lyhyitä. Korian pioneeripuistoltakin (joka on muka vähän kauempana), on vain n.6 km Kouvolan ydinkeskustaan. Kouvolassa on paljon hyviä puolia juuri optimaalisen kokonsa puolesta. 

Tiettyjä juttuja oppii arvostamaan vasta kun katselee vähän kauempaa.

Kätevyyttä ja lyhyitä välimatkoja oppii arvostamaan etenkin siinä vaiheessa, kun on asunut ruuhkaisella pääkaupunkiseudulla. Asupas pääkaupunkiseudulla ja muuta takaisin Kouvolaan. Tuntuu, että kaikki matkat sujuvat suitsait sujuvasti, taitat matkan sitten millä kulkukuneuvolla tahansa. Kävellenkin ehtii, saati polkupyörällä. Filetsolla, kuten Kouvolassa sanotaan. Kouvolassa polkupyörä onkin oiva kulkuneuvo. Olen itse tämän kevään aikana muuttanut parikin kertaa. Olen joutunut yllättymään positiivisesti kuinka lyhyellä välimatkalla on suuri merkitys. Yllättäen olen etuajassa joka paikassa, ja voi jopa valita kulkuneuvon. Wau! Erityisesti työmatkoissa lyhyet välimatkat ovat suunnaton etu. Voi kun Kouvolaan saataisiin vain lisää työpaikkoja. Junamatkat Helsinkiinkin sujuvat reilussa tunnissa.

 

Viime kesän Asuntomessujen järeimmät sisustajat taisivat Porissa olla Apulannan Toni ja Sipe. 

 
Kyllä Kouvolastakin musa-ja kulttuurinimiä on kammennut valtakunnan eetterin. Millaisiahan valonpisaroita tai twistiä pikkukaupungin pojat ja muut musahemmot saisivatkaan sisustuksiin aikaiseksi Bioneeri-alueella ;)? Saati taiteen tekijät? Aika moni media-alan nimikin on Kouvolasta kotoisin. Nyt osaamiset esiin!

”Kouvola on rock, vaikka betonissa paistaisi”, erästä rokkaria lainatakseni.

  

Kouvolan Asuntomessu-alue nousee kymijoen varrelle Korian varuskunta-alueelle, joka on todellinen historiallinen miljöö. 

 Alueen tarina yltää vuoteen 1910 saakka, jolloin alueelle saapuneiden venäläisten aikeena oli suojata Helsingin ja Pietarin välistä rata-aluetta. Vuonna 1989 Kymen pioneeripataljoona siirrettiin pois Korialta. Tällöin sotilaskäyttö lakkautettiin Korian kasarmialueelta. Lapsuudessani tuttua oli, että varuskuntia oli ympäri tätä pientä maakuntaa ja kaupunkia: Kouvolassa, Korialla, Utissa ja Vekaranjärvellä ainakin. Olenpa muutamat alokkaat opettanut uimaankin ollessani aikoinaan vuosikausia uimahallissa töissä uimaopettajana. Uimahallissa, joka on muuten Suomen kaunein. 

 Kouvolassa on muutakin Suomen parasta. Kouvolan todellinen musta ylpeys: Kouvolan Lakritsi. Ei sen parempaa löydy! Kouvolan Laku valittiin v.1995 Suomen parhaaksi, eikä suotta. Okei, siitä on ehkä jo aikaa, mutta Kouvolan Lakritsi on ihan voittaja edelleen. Sori porvoonlakut, nimekkäät gourmeelakut sun muut.
Aika monta mageaa kehua tuli nyt. Mie kehun aina Kouvolaa.
 Kyllä. 
  
Kouvola on kätevä ja hyvä paikka asua. Toivottavasti Asuntomessut saavat hyvän fiiliksen tästä kivasta pikkukaupungista herätettyä. Kaupunkiin kannattaa tutustua paremmin. Hyvää positiivista virkeyttä löytyy kyllä.  

Kouvolan kaupungintalon pihalla joku pikkumimmi ;).Mihinkäs se lapsuuden kaupungin lumo meiltä itsekultakin koskaan häviäisi. Aiempia ajatelmiani Kouvolasta löytyy täältä.

Seuraavista asuntomessukohteista ja niiden rakennusvaiheesta saa jo seurattua messutalo-projekteja. Blogi-lista löytyy täältä. 
Innolla odotan mitä kouvolalaiset keksivätkään, jotta kaupunki pääsee esittäytymään oikein täysillä edukseen.

Tiesitkö muuten, että Kouvolassa puhutaan murretta, jonka vivahde-eroista tunnistaa rajakaupunkien kasvatit? Murteen vivahteista erotti aikoinaan heti kouvolalaisen ja kuusaalaisen. Se pieni ero. Se oli silloin. Ei enää.
   
Mistäs sie muuten oot kotoisin? 

Asuntomessut Kouvolassa 12.7.-11.8.2019 

Tekstiä päivitetty 18.1.2019 

Riitta

Sisustajana pidän siitä, että uskalletaan yhdistellä niin vanhaa kuin uutta.. Hyvä sisustus nojaa ajattomuuksiin, joihin on helppo yhdistää persoonallisuutta. Kodin sisustuksessa oleellisessa roolissa on asukkaan oma maku ja mielipide. Yrityksissä ratkaisevaa on yritysilme.

Suunnittelijana tehtäväni on luoda kokonaisuus niin, että sisustus on mittasuhteiltaan ja yhdistelmiltään toimiva, harmoninen ja joustavasti muokattavissa.

Tutustu myös näihin