Asuntomessut 2018

Naapurusto on tärkeä

Naapurit, miten ihana ja kamala totuus.
Parhaimmillaan ja pahimmillaan?

Olen asunut lapsena kerrostalossa, jossa valtaosa taloyhtiön asukkaista oli mielestäni vanhuksia (huom.silloin noin nelikymppisiä tätejä ja setiä!). Turvalliset naapurit pitivät huolen siitä, ettemme me talon lapset melunneet pihalla liikaa, muutoin saimme kyllä leikkiä kovin huolettomasti. Tietoisuus taloyhtiön asukkaista oli kokoajan ajantasalla, aikuiset vaihtoivat kuulumisia tiuhaan ja uusista asukkaista otettiin kyllä heti selvää. Tuo piirre taitaa kuulua pikkupaikkakunnan tapoihin enemmän kuin pääkaupunkiseudun lähiöihin? Onko se oikeastaan hyvä vai huono piirre? Joka tapauksessa tuollaista toisista huolehtivaa yhteisöllisyyttä ja välittämistä kaivattaisiin nykypäivänäkin.

Hyvä naapurusto on tärkeä osa viihtyvyyttä.

Naapurisuhteet ovat sitä kontaktisuutta ja välittämistä, jossa aidot kohtaamiset ovat todellisuutta. Kenties konkreettinen ulko-oven avaaminen, kun toisella on kädet täynnä kantamuksia. Vaikka  rappukäytävässä olisi itselle vieras henkilö, hyviin tapoihin kuuluu tervehtiminen ja jopa tuntemattomalta kuulumisten kyselemiset. 

Hyvä naapuri on parhaimmillaan tärkeä henkinen tai fyysinen apu.
  
Osuimme syksyllä eräissä juhlissa samaan pöytäseurueeseen, jossa toisen pariskunnan kanssa ilmeni, että olimme asuttaneet samaa asuntoa. Meillä kahdella perheellä, etenkin meillä naisilla, oli ihana samanlainen naapuruuskokemus. Olimme kumpikin asuneet tuossa samassa asunnossa omissa elämänvaiheissamme juuri silloin kun olimme saaneet esikoisemme. Sama seinänaapurimme sairaanhoitajana työskennellyt rouva oli ollut tärkeä tuki meille molemmille, juuri esikoisen saaneille tuoreelle äidille. Lämpimät terveiset Marjalle ja Maaretille! 

Luulo ei koskaan korvaa todellista ihmisen aitoa kohtaamista.
Yhteisöllisyys muodostuu haja-asutusalueella sen sijaan kovin erilaisista asioista ja vähän suuremmista tekijöistä. Itse yllätyin omakotitalo-alueelle muuttaessamme aluksi naapureiden ”kaukaisuudesta”. Kaikilla olikin niin suuret tontit, ettei yhteyttä samalla tavalla samantien syntynytkään. Ei ollut yhteistä hiekkalaatikkoa, koska kaikilla oli omat suuret pihat ja puutarhat. Piha-alueet kun saattavat olla maalla suurempia kuin monirappuisen kerrostaloyhtiön koko tontti. Yhteydet aitojen ylitse syntyivät vähitellen. Lasten kasvaessa ja etenkin koiran ulkoiluttamisen myötä tilanne muuttui. Pikkuhiljaa maalaisemman omakotialueen naapurustosta löytyivät ne tärkeät ihmiset ympärille. Hassuja väärinkäsityksiä ”naapuriluuloista” on saatu naureskellen rikottua ja elämää suurempia ystävyyksiä on muodostunut.

Silloin kun lapsuuden tai minkä tahansa elinkaaren vaiheen hyvästä vaiheesta jää hyvät muistot, niin ei ole ihme että ihmiset hakeutuvat takaisin juurilleen. Hyvät muistot ja olot kantavat pitkälle. Naapurustot ja maisemat eivät tällöin ole välttämättä enää edes ennallaan, mutta vahva tunne riittää. Ihminen kaipaa tuttuutta ja turvallisuuden tunnetta, vaikka ajat ja paikat olisivat muuttuneet. Juuret eivät koskaan häviä.

Tulevan kesän Asuntomessut 2018 Porissa nostavat esille naapureiden ja naapuruston merkityksen. 

Suomen Asuntomessut on tehnyt tutkimuksen, jossa on tutkittu mitä suomalainen asumisessaan arvostaa. Mitä mm.tarkoittaa hyvä asuminen? Suomalainen kaipaa asumiseltaan paikkaa, jossa luonto on lähellä ja koti on paikka jossa voi ladata akkuja. Toiset arvostavat omakoti-asumista, toiset kokevat kerrostalo-asumisen huolettomat puolet omakseen. Porissa lienee oma yhteenkuuluvaisuuden tunne jo niin vahva, joka kantaa. Positiivisella alueylpeydellä ja kaupunkikuvalla on suuri merkitys yhteiseen viihtyvyyteen.

Rentoudesta notkeat ja hyvät naapuriverkostot syntyvät. Sitä on hyvä arki parhaimmillaan.
  

Porin Karjarannan Asuntomessu-alueelle muuttaville toivotan vahvoja aitoja naapuruussuhteita. Ei muuta kuin yhteisiä illan istujaisia yhteisten tutustumisten merkeissä. Siihen ei tarvita muuta kuin hyvä tahto ja reipas moikkaus. No, porilaisilta se luonnistunee helposti. Tutustumista yli piha-aitojen, jossa ei tarvitse odottaa uusien design-tuolien saapumista.

Kerrostalo-asumisessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Rivarissa on omansa, samoin omakotitalo-alueella. Kontekstit ovat täysin erilaiset, mutta tärkeintä on luoda joustavaa yhteisöllisyyttä, joka kantaa kaikkien arkea eteenpäin. Hyvät muistot kantavat parhaimmillaan läpi elämän, joista voit lukea myös täältä.

Porin karjarantalaisilla on oiva mahdollisuus luoda vaikka oma piknik jazzien aikaan omille takapihoilleen.

Seuraan mielenkiinnolla mitä Porin Asuntomessu-alueelle kevään edetessä kuuluu. Täyden talven keskellä on lupa siirtää ajatukset hetkeksi vaikka jo lämpimään kesään.

Täältä voit lukea lisää Porin Asuntomessualueesta.

Asuntomessut Porissa 2018

Riitta

Sisustajana pidän siitä, että uskalletaan yhdistellä niin vanhaa kuin uutta.. Hyvä sisustus nojaa ajattomuuksiin, joihin on helppo yhdistää persoonallisuutta. Kodin sisustuksessa oleellisessa roolissa on asukkaan oma maku ja mielipide. Yrityksissä ratkaisevaa on yritysilme.

Suunnittelijana tehtäväni on luoda kokonaisuus niin, että sisustus on mittasuhteiltaan ja yhdistelmiltään toimiva, harmoninen ja joustavasti muokattavissa.

Tutustu myös näihin