Sisustussuunnittelu

Kätevä juhlaemäntä

Jotkut nauttivat juhlien valmistelusta, toiset enemmän toiset vähemmän. Toisille valmistelut menevät käden käänteessä, toisille se on kaoottista. Juhlista selviää kuitenkin ihan helposti kun rajaa tekemiset omien voimavarojen mukaan. 
 
Auringon valon lisääntyessä huomaamme myös pölyt ja talven tuiskujen piiskaamat ikkunat, kuinka paljon onkaan tekemistä!
Ohje nro 1. Rajoita huolella mikä on oleellista. Jos pölyiset ikkunat häiritsevät, pidä juhlat iltahämärässä.
Tämän hetken trendi on, sanoisiko hyväksyvästi sotkuinen huusholli. No, sitä kutsutaan myös luvaksi olla luova ja persoonallinen. Tai siihen voi suhtautua niin, että se on armollisuutta itseään kohtaan.
Sotkuinen koti ei ole kuitenkaan kohteliasta eikä kivaa kenellekään. Trendistä viis ja niin tai näin, jotain kannattaa juhlatunnelman saavuttamiseksi tehdä. Onko tärkeää keskittyä miltä näyttää vai millainen tunnelma juhlissa on? Mitä pitää tehdä? Edes? Juhliin voi valmistautua niin eri monella tavalla, joko hyvin pedantisti tai hivenen armollisemmin.
Ohje nro 2: Voit olla itsellesi armollinen ja ottaa valmistelut rennosti (jos olet pitänyt läpi vuoden huolen ettei kaoottis-kasoja ole pitkin kotiasi muutenkaan).
Minulle juhlien valmistelut ovat aina olleet osa juhlaan valmistautumista. Kokemusvuosia on myös takana jokunen, joten käytäntö on opettanut minulle sopivan tyylin. Muutaman kymmenen hengen juhlat ovat olleet meidän perheessä kovinkin tavallisia.
On myönnettävä, että aika ajoin on luvatonta väsähtämistä näkynyt ja valitettavasti kiireessä sävelletyistä tarjoiluista on saanut kärsiä niin juhlatunnelma, vieraat ja etenkin minä itse. Tietyissä elämänvuosissa juhlarumba vaan on kovempi, silloin kun rippijuhlien, valmistumisjuhlien ja ylioppilasjuhlien kierros on kovimmillaan ja turnausväsymys on iskenyt tornadon pyöriessä.

Ihmettelin aikoinaan anoppini briljanttia muistia, kunnes paljastui, että hänellä oli pieni sininen vihko, jonne hän oli nämä kaikki oleelliset tiedot merkinnyt kautta vuosien. No ei se hänen muistinsa ole huono ilman vihkoakaan. Minun muistini sen sijaan on, joten kirjoitan kaiken ylös.
Ohje nro 3. Laita asioita muistiin. Seuraavat juhlat tulevat taas ja silloin kiität itseäsi.
Muutamia konkreettisia vinkkejä:
  • Pengon tarvittavan määrän kahvikuppeja, laseja ja lautasia ja aterimia jo ajoissa esille. Ja servietit. Kaikki ei tarvitse olla samaa sarjaa. 
  • Katan pöytään tai tarjoilutiskeille paikoilleen jo tarvittavat astiat, kupit, aterimet ja tarjoiluastiat ottimineen. Kun juhlatilan pöytä on jo edellisenä päivänä puoliksi katettu, niin varsinaisessa päivässä saan keskittyä siihen, että tarjottavat ovat valmiina kun vieraat saapuvat.
  • Kirjoitan aina pienille lapuille kaikkien tarjoiluastioiden päälle mitä mihinkin tarjoiluastiaan on tulossa. Mukana ovat jo ottimet. Jos vaikka saisit apulaisia, niin hekin tietävät mitä mihinkin tulee. 

  • Laitan suolaisille ja makeille tarjottaville tulevat tarjoiluastiat jo omille sijoilleen, jos ne tarjotaan eri aikaan. Yleensä makeat tarjotaan viimeiseksi.
  • Valmistelen kaiken mahdollisen tarjottavan etukäteen viimeistään edellisenä iltana. On hyvä pitää mielessä että esim. pitopalvelut, jotka työkseen valmistelevat satoja tarjottavia, eivät suinkaan tee kaikkea varsinaisena päivänä. Se ajatus on helpottanut paljon.
  • Laitatko pöytäliinan? Jos et ehdi tai et ole silitysintoilija, niin asettele pöytäliina jo edellisenä päivän paikoilleen ja suihkuta se kevyesti. Taitteet ja rypyt oikeavat hivenen seuraavaan päivään mennessä. 

 

Ohje no 4. Helpota itseäsi. Älä luule ehtiväsi ja muistavasi kaikkia asioita silloin kun sinulla on jo h-hetki. 
 
Varsinaisena juhlapäivänä meikkaan ja pukeudun juhlatamineisiini jo siinä vaiheessa kun aikaa on enää tarjoilujen viime hetken valmisteluun, tarjoiltavien lämmittämiseen ja esillepanoon, koristeluun tms.
Yksi parhaista asusteista juhlapäivänä on essu. Älä sinäkään unohda esiliinaa! Se ei ole yhtään vanhanaikainen asuste, vaan suuresti helpottava asuste tässä vaiheessa. Esiliinan käytöllä vältyn mahdolliselta juhlavaatteiden uudelleen valinnalta, jos jotain roiskahtaakin valmistellessa.
Ohje nro 5. Priorisoi.
Sitäkin on nähty että ennen rippijuhlia mies auttaa valmisteluissa pesemällä traktorin ikkunat, josko vaikka pappi olisi kiinnostunut autotallin takana odottavasti menopelistä. Justiinsa niin! Priorisointi on yksi osa hyvää valmistautumista kaikkien perheenjäsenten kannalta. Jos näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä nyt, niin hyvä niin. Minä olen oppinut olemaan armollinen itselleni vasta viime vuosina.


Rentoja juhlavalmisteluja! 
 
ps. Muista ottaa essu pois jos käyt juhla-asussa välillä muualla, esim.rippikirkossa.

Juhliin valmistautumisesta myös Sissareiden blogissa.

Riitta

Sisustajana pidän siitä, että uskalletaan yhdistellä niin vanhaa kuin uutta.. Hyvä sisustus nojaa ajattomuuksiin, joihin on helppo yhdistää persoonallisuutta. Kodin sisustuksessa oleellisessa roolissa on asukkaan oma maku ja mielipide. Yrityksissä ratkaisevaa on yritysilme.

Suunnittelijana tehtäväni on luoda kokonaisuus niin, että sisustus on mittasuhteiltaan ja yhdistelmiltään toimiva, harmoninen ja joustavasti muokattavissa.

Tutustu myös näihin